Beroepsonderwijs in Senegal: Satang Jabang Afrika

de donatie van ChildRight heeft bijgedragen aan de lessen Couture, Tuinbouw en Veeteelt (kippen), Batik/Textiel beschilderen en Alfabetisering.

 

De lessen Alfabetisering zijn essentieel voor de ontwikkeling van de meisjes. Veel meisjes op de school hebben geen kans gehad de basisschool af te maken.

 

De lessen Batik en Couture zijn de kernvakken op de school voor de richting Couture. De batik stoffen zijn zeer gewild bij de toeristen en bij de lokale bevolking. De batik stoffen worden als lap verkocht en kunnen ook in de lessen Couture verwerkt worden tot tafelkleden, kleding, dekbedovertrekken enzovoorts. Ook deze producten worden weer verkocht in de boetiek. De opbrengst komt ten goede aan het onderwijs. Op deze manier leren de meisjes het vak waardoor ze na afronding van de opleiding ergens een baantje kunnen vinden en dragen door de verkoop van de producten bij aan inkomsten voor de school.

 

Senegal

Kafoutine is een levendig traditioneel Afrikaans vissersdorp in Senegal. Het heeft geen stromend water, de wegen zijn van zand, en er is nauwelijks elektriciteit. Veel kinderen kunnen niet naar de basisschool, en degenen die geluk hebben zitten in klassen van 60 tot 90 leerlingen.


Regio’s als deze hebben jonge mensen nodig die een vak leren, een toekomst kunnen opbouwen, en de slechte leef- en arbeidsomstandigheden kunnen helpen verbeteren. Daarom zijn de inwoners van het dorp in 1995 begonnen met de bouw van een school voor beroepsonderwijs, Satang Jabang genaamd.

 

Op deze school worden driejarige beroepsopleidingen gegeven met vakken als textiele werkvormen, batik, koken, tuinbouw, het maken van yoghurt en zeep en het inmaken van groenten en fruit. Alfabetisering, gezondheidsleer, bedrijfsvoering en natuurbehoud staan eveneens op het programma. De school geeft een concrete kans op een beter bestaan aan al die jongens en meisjes van 12 jaar en ouder die nauwelijks basisonderwijs hebben gehad of nooit eerder in hun leven naar school zijn geweest.

 

ChildRight hielp deze school in Senegal. De supervisor van de school, Hamidou Tanjo Diabang, zegt daarover: “Het is een enorme steun te weten dat je er niet helemaal alleen voor staat. Dat ergens ver weg in een land dat wij niet kennen, mensen zich voor de opbouw van jouw school en daarmee voor de toekomst van onze jongeren en ons land willen inspannen”.