St. Juliana Secondary School, Kenia

De opbrengst van de kunstveiling Art for Dreams 2005 is gegaan naar de St. Juliana Secondary School. Dit is een school gelegen in het dorp Rodi Kopany in Kenia, vlakbij het Victoria Meer. Hier wonen voornamelijk mensen van de Luo stam, een van de grootste stammen in Kenia, waarvan de leefomstandigheden door klimatologische en politieke omstandigheden niet optimaal zijn.

 

Binnen deze cultuur is het een oude gewoonte om vanwege armoede zeer jonge meisjes uit te huwelijken of weg te geven aan zeer oude mannen die meer vrouwen willen. In ruil hiervoor krijgen die gezinnen vee, een stuk grond of een andere ‘bruidschat’. Deze meisjes kunnen daardoor geen onderwijs volgen en hebben hierdoor geen zicht op een mooie toekomst.

 

De opbouw van de St. Juliana Secondary School is in augustus 2004 met spoed begonnen, om zo deze problematiek te kunnen doorbreken. De St. Juliana Secondary School heeft dan ook als doel de uitzichtloze situatie van de meisjes (waaronder ook aids weesmeisjes en zeer jonge zwangere meisjes) te verbeteren. Dit gebeurt door jonge meisjes in de leeftijd van 12 tot 20 jaar hier een academische training of beroepsmatig onderwijs te laten volgen. Het is tevens de bedoeling dat de school als opvanghuis voor de meisjes gaat dienen.

 

In februari 2005 zijn de eerste leerlingen aangenomen. Ondertussen is het project erkend door de regering als onderwijscentrum. Tegen de tijd dat de St. Juliana Secondary School gereed is, zullen er zo’n 380 leerlingen geplaatst kunnen worden. Kortom, de St. Juliana Secondary School geeft deze meisjes een plek waar ze kunnen beginnen met het opbouwen van hun dromen. En daarmee hun toekomst.