ChildRight organiseert dialoog in Vredespaleis

Nobel_en_jongeren_foto_ChildRight_goede_doel.png

                      © sacha de boer

 

Childright organiseert dialoog met Nobelprijswinnaars en jongeren in het Vredespaleis in Den Haag

 

Nobelprijswinnaars Mairead Maguire (Nobelprijs voor de vrede 1976) en Gerard 't Hooft (Nobelprijs voor de natuurkunde 1999) waren op uitnodiging van Childright in het Vredespaleis in Den Haag. Ze spraken daar met jongeren van internationale scholen uit Den Haag en Amsterdam. De bijeenkomst was een initiatief van Childright met als thema 'hoe kunnen we de aarde leefbaar houden voor toekomstige generaties?'

 

Jongeren in de leeftijd van 10 tot 15 jaar vroegen de Nobellaureaten hoe we kunnen voorkomen dat kinderen uitgebuit worden in kledingfabrieken in Bangladesh. Volgens Maguire ligt de oplossing niet in het sluiten van de fabrieken maar in het verhogen van het loon van de kinderen (nu 11 cent per dag) via wetgeving, en door het opvoeren van de druk op bedrijven.

 

Op de vraag hoe we armoede kunnen bestrijden antwoordde 't Hooft dat de aarde nog altijd zeer rijk is aan grondstoffen en dat de sleutel ligt in een betere verdeling van grondstoffen en goederen. Onderwijs is hierbij van doorslaggevend belang. Ook zei 't Hooft dat het mogelijk is met niet-vervuilende energiebronnen zoals zon-, windenergie en waterkracht te voorzien in onze totale energiebehoefte. De wetenschap kan met nieuwe technologie een cruciale rol spelen in deze ontwikkelingen.

 

 

Nieuws