John van den Heuvel krijgt ChildRight Award 2016

Onderscheiding voor zijn RTL 4-programma 'Ontvoerd'

ChildRight Award voor John van den Heuvel

 

John van den Heuvel is blij met de ChildRight Award. De misdaadverslaggever van De Telegraaf kreeg de onderscheiding voor zijn RTL 4-programma Ontvoerd, waarin hij op zoek gaat naar kinderen die door een van hun ouders illegaal naar het buitenland zijn gebracht. "Het is altijd mooi wanneer je als team zo'n blijk van erkenning krijgt. We werken vaak onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden."

 

John van den Heuvel kreeg de prijs namens het bestuur van de stichting Childright uit handen van Chloé Brochard.

 

Het initiatief wordt door een groot aantal Nobelprijswinnaars ondersteund. Het bestuur, unaniem in zijn beslissing, vindt het werk van Van den Heuvel niet alleen bijzonder en lovenswaardig, maar prijst de programmamaker ook omdat de primaire belangen van de desbetreffende kinderen nooit in het geding zijn.

 

"Dat laatste is het allerbelangrijkste", vindt Van den Heuvel. "Het mag nooit over hun rug gaan. Daar zou ik ook nooit voldoening uit kunnen halen. Toen RTL met het idee kwam, heb ik meteen gezegd: we gaan kinderen helpen door ze in een veilige situatie te brengen. Mijn andere programma's gaan over boeven vangen, dit gaat over kinderen. Het is mooi dat ChildRight dat heeft opgepikt."

 

"RTL heeft destijds enorm zijn nek uitgestoken. Het is een controversieel onderwerp, er werd met argusogen naar gekeken." Intussen is Van den Heuvel al bezig met het maken van zijn vierde seizoen. "Wat mij betreft kunnen we er nog lang mee doorgaan. Het is een enorme uitdaging de camera in te zetten om iets gedaan te krijgen."

 

"Ik heb zelfs nog contact met ouders en kinderen uit de eerste serie. In veruit de meeste gevallen kunnen we concluderen dat we goed werk hebben verricht. Wat we willen, is dat kinderen contact houden met beide ouders. Vaak lukt dat. Er zijn gevallen bij waarin ouders hun ontvoerde kind nooit meer gezien zouden hebben als wij het programma niet hadden gemaakt."

 

Er gaat zelfs een preventieve werking uit. "Na twee seizoenen begon de marechaussee plotseling streng te controleren op minderjarigen die met één ouder op reis gingen. Het is kinderlijk eenvoudig een kind te ontvoeren. Dat probleem is nu beter op de kaart gezet."

 

Behalve uit een kunstwerk bestaat de prijs ook uit een geldbedrag van tienduizend euro, te besteden aan een project naar keuze waarin de belangen van minderbedeelde kinderen centraal staan. "Dat bedrag kan ik mooi schenken aan een van de stichtingen waar ik zelf ambassadeur van ben. Hier zit een trotse misdaadverslaggever."

 

De ChildRight Award ging eerder naar Mairead Maguire uit Ierland, Nobelprijswinnares voor de Vrede. Het is een eer om in dat voetspoor te mogen treden, vindt Van den Heuvel. Eigenlijk zou hij de prijs komende zaterdag in ontvangst nemen tijdens een gala, maar dan is hij naar Zuid-Amerika. Inderdaad, voor Ontvoerd.

 

 

Nieuws