Nieuws uit Thailand

Je ziet dat deze migrante kinderen het naar hun zin hebben in het daycare center. Dagelijks komen er nu zo'n 70 kinderen. Helaas zijn er nog zoveel van deze giranten kinderen die buiten de boot vallen.

 

Echter de bouwplaatsen en kampen zijn zeer verspreid hier in de Pattaya/Jomtien omgeving. Vele kinderen zijn nog steeds verschoond van onderwijs of zelfs goede medische verzorging. (Wereldwijd probleem !)

 

De Thaise regering heeft de regels voor migranten werknemers uit Cambodia en Myanmar (Birma) wel verbeterd, zodat het voor hen gemakkelijker wordt om hier in Thailand legaal te wonen en werken.

 

Het grootste probleem is echter dat ondanks die versoepeling het voor vele gezinnen moeilijk is omdat ze geen identiteit- of zelfs geboortebewijs hebben.

 

Hoewel alle immigranten recht hebben op onderwijs op Thaise scholen zijn en nog veel problemen:

- de scholen hier in Pattaya/Jomtien zitten overvol (recentelijk is het aantal toegestane leerlingen verhoogd van 45 naar 55)

Het wettelijke maximum was 35. Doordat Pattaya waarschijnlijk het beste sociale systeem heeft in Thailand is het wel een trekpleister voor arme families uit het noorden om hier naar toe te verhuizen.

- Het onderwijs zelf sluit niet goed aan op het onderwijs in eigen land.

- migranten kinderen zonder ID bewijs kunnen wel naar school - mocht er al er plaats zijn - maar kunnen geen diploma krijgen.

- andere kindercentra zitten ook vol en waren opgericht voor Thaise kinderen (zwervelingen, straat kinderen en door hun ouders verwaarloosde of misbruikte ) en sommige centra moeten ook financieel schipperen.

 

Realiteit is is dat we niet alle problemen kunnen oplossen. Daarom moeten we prioriteiten stellen.

En elke keer dat ik er kom en praat met Kuhn Toy en Kuhn Pim ben ik best een beetje trots dat ik hieraan heb mogen meehelpen.

 

Groetjes

Peter

Projectverantwoordelijke Phim's ChildRight day care centre Jomtien

thailand1.jpg

Thailand2.jpg

Thailand3.jpg

Thailand4.jpg

 

 

Nieuws