Mijn ontmoeting met Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi

 

Ik ben onderweg naar Amsterdam. Kailash Satyarthi, Nobelprijswinnaar van de Vrede 2014 spreekt in de Westergasfabriek over zijn bevrijdingsacties van kinderen in India. Eenmaal aangekomen bij de Westergasfabriek worden we vriendelijk ontvangen en lopen we de immens grote zaal binnen met achteraan het podium waar twee stoelen klaar staan. Roman (fotograaf) en ik nemen links plaats in de zaal. Met een beetje geluk zit hij met zijn gezicht naar ons toe en dat geluk hebben we! Voordat hij het podium op komt wordt er een korte film getoond. Een korte introductie over Kailash en zie ik hoe de kinderen welke hij bevrijd hem als het ware adoreren. Hijzelf is erg terughoudend bij het horen van deze uitspraak later in het interview. Hij ziet zichzelf meer als een vadervriend voor ieder kind en reageert vrij koeltjes. Hij vindt dat dit hoort, dit een onderdeel van zijn leven is en het lijkt zelfs bijna alsof hij het de normaalste zaak van de wereld vindt dat je je leven iedere dag op het spel zet in een jungle van munitie en criminelen. Hij bevrijdt kinderen uit de handen van criminelen welke de kinderen vast houden, zonder voeding, de kinderen zwaar mishandelen en zelfs verkrachten.

 

Het probleem begint echter bij de ouders welke schulden hebben, verteld Kailash Satyarthi. Criminelen bieden de ouders geld aan in ruil voor het kind. Het kind nemen ze mee en moet onder vreselijke omstandigheden werk verrichten. Sommige kinderen zien het daglicht niet eens meer. Kailash vertelde dat hij onlangs kinderen had bevrijd welke kerstcadeautjes zaten te maken voor de Europese kinderen. Het bevrijden van kinderen gaat helaas niet zonder slag of stoot. Zo zijn hij en zijn vrouw meerdere malen beschoten, is hij meerdere malen gevangen genomen en gemarteld en krijgen ze ontelbare bedreigingen van criminele organisaties dat ze hun werk moeten neerleggen. Desondanks zegt hij dat hij de kinderen blijft bevrijden en blijft opkomen voor hun rechten als kind. Hij heeft geen angst over wat hem misschien kan overkomen. Angst zegt hij, is de grootste vijand van de mens. Hij heeft daarnaast veel respect voor mensen, stichtingen en andere organisaties welke geld geven voor kinderprojecten. Hij is echter wel van mening dat er meer nodig is om de kinderproblemen in de wereld op te lossen. Zelf actie ondernemen, zonder angst en de kinderen persoonlijk op locatie te helpen en te bevrijden. De hele wereld daarin meegenomen. Als je ziet dat een kind word geslagen, grijp direct in. Merk je dat een kind word mishandeld, grijp in of gebruik je stem om dit te stoppen. Kinderen in de prostitutie (hierbij schoot ook het grote probleem Loverboys door mijn hoofd) wees niet bang van alle bedreigingen, heb geen angst en kom in actie.

 

Na afloop sprak ik hem en bedankte hem voor deze unieke ervaring. Het is een zeer vriendelijke, rustige man welke de tijd neemt om je te woord staan. Het is een man zonder toeters en bellen, de vriendelijkheid zelve. Dat straalt hij ook uit. Al om al een unieke ervaring die ik graag met jullie wil delen. Hieronder nog een paar foto's van deze mooie dag.

 

Warme groetjes, Chloé

 

 

 

Nieuws